Hogar
$parent->name

Antoni Yranzo

L’Antoni Yranzo és un artista forjat al Poblenou. Nascut i criat en un dels districtes més industrials de Barcelona, aquest mestre escultor ha estat vinculat amb el barri des de sempre.

Fill d’una família d’ebenistes ubicats al cor del Poblenou, ara ja fa un temps l’Antoni va heretar el taller del seu pare, un espai que ha marcat personal i professionalment la seva vida.

Antoni Yranzo

Ens explica que de ben petit passava els estius a l’ebenisteria aprenent l’ofici mentre els seus amics jugaven a La Rambla. El seu, però, no és un to de ressentiment sinó més aviat de gratitud envers el llegat artístic transmès pel seu pare.

Antoni Yranzo Taller Espai Casa Mitjana 15

En certa manera, podríem dir que l’Antoni ha crescut de la mà del barri. L’artista va passar del disseny de mobiliari exclusiu i d’il·luminació a centrar-se en la creació d’escultures orgàniques que evoquen siluetes naturals. Una lesió a l’esquena el va obligar a reinventar-se i després de passar una etapa de convalescència, va haver de replantejar-se la seva línia de treball. Fruit d’aquesta reflexió van sorgir els Otokos, figures de metall i fusta que representen la consciència social dels individus.

Antoni Yranzo escultura Otokos

Antoni Yranzo escultura otokos

La passió de l’Antoni pel Poblenou és tan gran que l’ha portat a fer confluir fragments del barri en aquestes petites peces. Trobem, per exemple, Otokos esculpits entorn a llambordes del carrer Pere IV, peces que transmeten testimonis d’una realitat històrica i social molt convulsa pel barri. La unió d’art i d’història en aquest cas, l’ha permès plasmar moments d’exaltació viscuts durant la Guerra Civil Espanyola en una mateixa peça escultòrica.

Antoni Yranzo proceso creación

Antoni Yranzo proceso creación

Antoni Yranzo escultura

A banda d’explorar diverses línies creatives, l’Antoni també s’ha bolcat en la recuperació del taller Yranzo, un espai de producció tradicionalment artesana. Amb l’ajuda de la seva filla Elsa, ha transformat l’ebenisteria en l’Espai Casamitjana 15, un reducte que invita a la reflexió entorn a l’art i una porta per a tota mena d’esdeveniments.

Antoni Yranzo Estudi Taller

Antoni Yranzo Taller Espai Casa Mitjana 15Antoni Yranzo Taller Espai Casa Mitjana 15

Antoni Yranzo Taller Espai Casa Mitjana 15Antoni Yranzo Taller Espai Casa Mitjana 15

Paral·lelament, també s’ha adherit a la Taula de Creació, un òrgan que reivindica el Poblenou com a zona creativa i que fomenta les sinergies entre els tallers de tota la vida i els nouvinguts.

Poblenou Urban District

Per l’Antoni l’evolució és un fet inherent. Aquest tarannà vitalista emana d’ell i connecta amb als seus interlocutors. Estar despert, inquiet i obert a nous reptes de futur és un cànon digne d’admirar. En prenem nota, mestre.

Antoni Yranzo